Dostupni linkovi

Koalicija udruženja izbeglica kritikuje SDSS i Pupovca


Koalicija udruzenja izbeglica saopštila je u nedelju da ne želi da se meša u sukob između hrvatskog predsednika Ive Josipovića i čelnog čoveka Srba u Hrvatskoj Milorada Pupovca niti da staje na bilo čiju stranu, ali je međutim iznela niz kritika na račun Pupovca.

U saopštenju koalicija podseća na odgovornost Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i Milorada Pupovca prema svojim sunarodnicima navodeći da nije ispunio ni podržao mnoge njihove zahteve. Kako navode, SDSS dok je podržavao Vladu Hrvatske pa zatim i bio u njoj, nije učinio gotovo ništa da se reše ključni problemi Srba povratnika i Srba koji žive u izbeglištvu.

Navodi se da nije završen proces ekshumacije i identifikacije nestalih lica, novčano obeštećenje za porodice žrtava, povratak oduzete imovine i stečenih prava, povratak stanarskih prava, naknada štete za uništenu i nestalu imovinu, poništavanje ugovora o zameni kuća koji su sklopljeni za vreme rata pod pristiscima i pretnjama. Zatim nije urađeno ništa ni po pitanju povratka otetog i uzurpiranog poljoprivrednog, građevinskog i šumskog zemljišta, uspostave istih standarda u suđenjima za ratne zločine, garantovanje slobode kretanja izbeglim i prognanim Srbima, piše u saopštenju.

Koalicija udruženja podseća da su SDSS i Pupovac odbili da podrže peticiju izbeglih i prognanih Srba iz Hrvatske u kojoj se navodi 12 ključnih problema i koju je svojim potpisom podržalo preko 70.000 oštećenih građana.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović žestoko je pre dva dana kritikovao Milorada Pupovca, čije Srpsko narodno veće izdaje nedeljnik Novosti, optuživši ga, pored ostalog, da vodi "etnobiznis", a ne kvalitetnu manjinsku politiku.
XS
SM
MD
LG