Dostupni linkovi

Savet bezbednosti 21. avgusta o Kosovu


Savet bezbednosti UN u utorak, 21. avgusta, razmatra najnoviji izveštaj generalnog sekretara UN o Kosovu u kojem je pozvao Beograd i Prištinu da budu konstruktivni u prevazilaženju teškoća u primeni dogovora postigunutih u dijalogu.

U izveštaju za period od 16. aprila do 15. jula, Ban Ki Mun je pozdravio mirno održavanje srpskih predsedničkih i parlamentarnih izbora, ocenjujući da to ukazuje na zrelost političkih lidera na obe strane. On je pohvalio partnere na Kosovu, posebno OEBS, kao i Kfor i Euleks za suštinski doprinos za uspešno sprovođenje glasanja na Kosovu.

Generalni sekretar UN čestitao je Tomislavu Nikoliću na izboru za predsednika Srbije i pozdravio njegove jasne izjave kojima potvrđuje posvećenost Srbije potpunom poštovanju svih dogovora postignutih u dijalogu s Prištinom.

Generalni sekretar UN je ukazao da će "snažno vođstvo i vizija biti potrebni kad se bude razgovaralo o mnogo složenijim pitanjima u narednoj fazi dijaloga".

Navodeći da je zadovoljan dosadašnjim konkretnim rezultatima dijaloga, Ban Ki Mun je, međutim, izrazio zabrinutost zbog teškoća u primeni nekih od postignutih dogovora.

On je takođe ocenio da izostanak širokog konsenzusa u velikoj meri otežava postizanje neophodnih kompromisa u procesu rešavanja problema između Beograda i Prištine.

Generalni sekretar UN ukazuje da je situacija na severu Kosova i dalje krhka i zahteva oprez i uzdržanost svih strana da bi se smanjila mogućnost "regresivnog političkog razvoja ili nestabilnosti".
XS
SM
MD
LG