Dostupni linkovi

Turska počela podjelu pomoći Sirijcima na granici


Turska je počela da dijeli hranu i ostalu humanitarnu pomoć Sirijcima na granici između dvije zemlje, u vrijeme kada se sukob u Siriji pogoršava, saopštila je danas turska služba za vanredne situacije i katastrofe.

Ovaj potez uslijedio je poslije velikog povećanja priliva sirijskih izbjeglica koje bježe pred nasiljem koje se dešava tokom pobune protiv predsjednika Bašara al Asada. Do sada je u Tursku prešlo više od 70.000 ljudi.

Humanitarna situacija u Siriji pogoršala se sa eskalacijom sukoba, zbog čega civili nemaju pristup hrani, zdravstvenoj zaštiti i ostalim vidovima pomoći, saopštile su humanitarne agencije.

Turska je obavijestila UN o svom potezu, otvorila centar u jugoistočnom gradu Gazijantepu za prijem međunarodne pomoći i saopštila da su joj potrebni suvi i konzervirani prehrambeni proizvodi, hrana za bebe, šatori, ležajevi i higijenska sredstva.

Turski Crveni polumjesec otvorio je četiri lokacije na granici sa Sirijom za prijem lokalnih donacija.

Više od 170.000 Sirijaca registrovano je u susjednim zemljama – Iraku, Jordanu, Libanu i Turskoj, navodi se u podacima agencije UN za izbjeglice.

Nasilje u Siriji dovelo je do raseljavanja 1,2 miliona ljudi, a mnogi su se sklonili u škole ili ostale javne zgrade.

Broj sirijskih izbjeglica u Turskoj naglo je skočio sa 44.000 krajem jula, a Ankara je zabrinuta da će uslijediti pravi izbjeglički talas sa intenziviranjem sukoba u sjevernom gradu Alepu.
XS
SM
MD
LG