Dostupni linkovi

Održan drugi Prag prajd


Pragom je danas, uz proteste grupice konzervativaca, prošlo oko 10.000 ljudi uz zvuke muzike, plešući, šareno obučeni, u gej paradi na jednom od ostrva na Vltavi gde se koncertom i žurkom završava višednevni festival seksualnih manjina.

Letnji avgustovski dan okupan suncem, mnoštvo lezbejki, homoseksualaca, biseksualaca i transeksualaca u raznim kostimima, pokretne platforme i porodice Pražana sa decom koje su došle da podrže tudje pravo da se bude drugačiji stvorile su u centru Praga od Vaclavskog trga do Vltave atmosferu karnevala.

Učesnici gej parade ovog puta su doneli i transparent "Priznaj da si Kikina" upućen predsedniku češke Vaclava Klausu zato što je ove godine neuobičajeno glasno podržao proteste konzervativnih krugova i demohrišćanske omladine protiv gej parade.

Prag Prajd podržalo je 11 ambasada, uglavnom Evropske unije, a u povorci se pojavio i američki ambasador sa jakim obezbedjenjem.

Na čelu parade koračao je i najpopularniji političar opozicionih socijaldemokrata, sin pokojnog uglednog diplomate i izvestioca UN za ljudska prava u bivšoj Jugoslaviji, Jirži Dinstbir mladji, kandidat levice za predsednika češke kada Klausu istekne ove zime mandat.
XS
SM
MD
LG