Dostupni linkovi

Protest u Malmeu zbog narastajućeg semitizma u Švedskoj


Nekoliko stotina pripadnika jevrejske zajednice u Švedskoj izašlo je danas na demonstracije u Malmeu, na jugu zemlje, zbog, kako tvrde, narastajućeg antisemitisma
u toj zemlji.

"Bilo je impresivno. Došlo je mnogo više ljudi nego što smo očekivali", rekao je Vili Silberstejn iz Švedskog komiteta protiv antisemitizma, koji je organizovao demonstracije.

U protestnoj šetnji učestvovala je švedska ministarka za evropska pitanja Eva Birgita Uhlsun (Eva Birgitta Ohlšon) koja je održala govor i naglasila da je Malme otvoren za sve ljude, bez obzira na njihovo poreklo ili ubedjenja.

U Malmeu, gde živi velika muslimanska zajednica, zabeležena je serija napada na Jevreje, pošto je Izrael 2009. godine izvršio napad na Gazu.

Organizatori današnjih demonstracija su saopštili da napadi na Jevreje u Švedskoj do danas nisu prekinuti, i izrazili nadu da će protesti podstaći švedsku vladu da uvidi i reši problem.

Vlada Švedske bila je poslednjih godina izložena kritikama zato što se veruje da nije u dovoljnoj meri zaštitila pripadnike jevrejske zajednice.

U švedskoj živi oko 20.000 Jevreja.
XS
SM
MD
LG