Dostupni linkovi

U Alepu se pobunjenici i vojska bore u blizini aerodroma


Sirijske snage sukobile su se s pobunjenicima u ratom razorenom Alepu, javili su sirijski mediji u petak, u prvom zvaničnom priznanju da su sukobi stigli na prag strateškog mjesta, najvećeg grada u državi.

Aktivisti također izvještavaju o žestokom granatiranju i sukobima u mnogim područjima Damaska, uključujući zapadne distrikte u kojima se nalaze grupe pobunjenika.

Aktivist iz Damaska Moaz el-Šami rekao je da granatiranje traje "non-stop" i kazao je da napadači pucaju iz pravca planina Kvasijun, koje su okrenute prema gradu, prenio je AP.

Sukobi u dva sirijska glavna grada pokazuju intenzitet građanskog rata i nemogućnost režima da suzbije pobunjenike uprkos njihovom ogromnom naoružanju.

Pobunjenička uporišta u Alepu meta su višesedmičnog granatiranja i zračnih napada kojima predsjednik Bashar al-Assad vrši ofanzivu.

Pobunjenici su protjerani iz nekih područja, ali izvještaji o sukobima u blizini aerodroma sugeriraju da bi borba mogla promijeniti frontove.

Sirijska zvanična agencija Sana izvijestila je da su "oružane terorističke grupe" ( režimski izraz za pobunjenike) potisnute iz područja s obje strane aerodroma, koji se nalazi oko 15 kilometara jugoistočno od historijskog centra u Alepu.
XS
SM
MD
LG