Dostupni linkovi

Premijer Švedske: Odluka Ekvadora neprihvatljiva


Premijer ŠSvedske Fredrik Reinfelt izjavio je danas da je "neprihvatljiva" odluka Ekvadora da dodijeli politički azil osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu.

"Naravno da je to neprihvatljivo", rekao je Reinfelt švedskoj novinskog agenciji TT.

"Slažem se sa onim što je rekao ministar spoljnih poslova Karl Bilt", rekao je danas Reinfelt.

Bilt je juče izjavio da Švedska namjerava da vidi "šta će se desiti", i da nema namjeru da ubrzava proces izručenja Džulijana Asanža.

Šef švedske diplomatije je osudio navode prema kojima Švedska ima namjeru da Asanža izruči SAD kako bi ojačala odnose dvije zemlje.

Asanž, čiji je Vikiliks 2010. godine naljutio SAD objavljivanjem diplomatskih depeša te zemlje, traži se u Švedskoj zbog navodnog silovanja i seksualnog napastvovanja dvije volonterke te organizacije.

On strahuje da će ga Švedska izručiti SAD, gdje je optužen za špijunažu nakon što je njegov sajt Vikiliks objavio više stotina hiljada američkih diplomatskih depeša.

Osnivač Vikiliksa se prije dva mjeseca sklonio u Ambasadu Ekvadora u Londonu, a Kito mu je pre nekoliko dana dodijelio politički azil. London je poslije toga zaprijetio Ekvadoru da će ući u prostorije Ambasade kako bi Asanž bio uhapšen.
XS
SM
MD
LG