Dostupni linkovi

SAD ne priznaju diplomatski azil Ekvadora za Asanža


Sjedinjene Američke Države ne priznaju diplomatski azil koji je Ekvador dao osnivaču Wikileaksa Julianu Assangeu, saopćio je State Department.

Ekvador se obratio Organizaciji američkih država, koja okuplja sve zemlje Sjeverne, centralne i Latinske Amerike, nakon što je donio odluku o davanju političkog azila Assangeu.

Prema sporazumu OAD-a iz 1954. godine, zemlje članice se slažu da daju azil u svojim diplomatskim misijama osobama koje su tražene iz političkih razloga, ali ne i osobama koje zakon traži zbog običnih krivičnih djela.

SAD nije dio tog sporazuma i ne prizna koncept diplomatskog azila kao dijela međunarodnog prava, saopćio je State Department.

U saopćenju se dodaje da Amerika vjeruje da je slučaj Assangea bilateralno pitanje Ekvadora i Velike Britanije s kojim OAD nema nikakve veze, prenio je Tanjug.

Pristalice Assangea se plaše da bi Švedska, koja ga potražuje, kasnije mogla da ga izruči Americi zbog odavanja vojnih i diplomatskih podataka iz niza diplomatskih predstavništava SAD-a širom svijeta.
XS
SM
MD
LG