Dostupni linkovi

Ban Ki Mun oštro kritikovao izjave iranskih lidera


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun oštro je kritikovao jučerašnje izjave iranskog vrhovnog lidera ajatolaha Ali Hameneija i predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, opisijući njuhove verbalne napade na Izrael kao "napadne i zapaljive."

Nekoliko hiljada Iranaca uzvikivalo je "smrt Americi i Izraelu" tokom jučerašnjih protesta, koje je organizovao Teheran, i Ahmadinedžad im je u obraćanju rekao da na budućem Bliskom istoku nema mjesta za jevrejsku državu.

"Generalni sekretar je užasnut komentarima u kojima su u proteklih dva dana iranski vrhovni lider i predsjednik prijetili izraelskom postojanju. On osuđuje ove napadne i zapaljive izjave. Generalni sekretar je izrazio uvjerenje da će svi lideri u regionu iskoristiti svoj glas kako bi smanjili a ne izazvali eskalaciju tenzija", navodi se u saopštenju Ban Ki Muna.

U saopštenju se dodaje da, u skladu sa Poveljom UN, sve članice moraju biti uzdržane od prijetnji ili upotrebe sile protiv teritorijalnog integriteta ili politučke nezavisnosti bilo koje države.

Početkom sedmice, iranski mediji su prenijeli izjavu ajatolaha Hameneija da će Izrael jedan dan biti vraćen Palestini i da će prestati da postoji.
XS
SM
MD
LG