Dostupni linkovi

Gari Kasparov uhapšen na protestu za Pussy Riot


Bivši šahovski šampion i opozicioni vođa Gari Kasparov među 30-ak je osoba uhapšenih u petak pred sudom u Moskvi, koji je članice punk grupe Pussy Riot proglasio krivim za huliganstvo i osudio na dvije godine zatvora.

Na televizijskoj snimci vidi se kako policajci guraju Kasparova u "maricu" dok on zahtijeva da mu kažu gdje ga vodeC.

Na njegovom Facebook profilu kasnije je objavljeno: "Nije došao protestovati, nego je jednostavno bio ondje. Policija ga je okružila i strpala u kombi".

Nedugo zatim objavljena je fotografija Kasparova u "marici" uz popratni tekst: "Nalazi se u policijskoj stanici. Pretučen je, ali kaže da je dobro. Nije siguran šta slijedi. Čini se da policija čeka naredbu 'odozgo'".

Ruska novinska agencija objavila RIA Novosti je kasnije da je Kasparov ugrizao policajca. Prema agenciji, Kasparov je policajca ugrizao za prst i ruku te mu je pružena pomoć ljekara. Incident se istražuje, rekao je glasnogovornik moskovske policije.

Bivši svjetski prvak napustio je šah 2005. i osnovao pokret Ujedinjeni građanski front, koji je jedan od najžešćih kritičara politike ruskog predsjednika Vladimira Putina.
XS
SM
MD
LG