Dostupni linkovi

Fabijus: Pariz neće naoružavati sirijske pobunjenike


Francuski šef diplomatije Loren Fabijus ponovio je danas da Pariz neće naoružavati sirijske pobunjenike.

"Mi Evropljani odlučili smo se za embargo na oružje. Nećemo promijeniti naš stav. Veliki broj zemalja daje oružje pobunjenicima kao što su Katar, Saudijska Arabija i drugi", rekao je Fabijus lokalnom mediju "Europel".

On je dodao da postoji problem što se tiče moćnog oružja, kao što je oružje za uništavanja aviona. "Ne možemo dati oružje ljudima pod uslovima koji bi se kasnije mogli okrenuti protiv nas", rekao je on.

Početkom sedmice, ovaj francuski diplomata posjetio je Bliski istok fokusirajući se na pomaganje sirijskim izbjeglicama.

Odbacujući rastuće pozive za vojnom intervencijom da se zbaci predsjednik Bašar al Asad, Fabijus je rekao da Pariz neće upotrijebiti silu "bez međunarodnog legaliteta".

"Postoji bojazan od izvoza sirijskih tenzija u Liban, koji je nestabilna zemlja. Apsolutno je neophodno da se to spriječi", rekao je on.

Francuska, koja je ovog mjeseca predsjedavajući Savjeta bezbjednosti UN, traži diplomatski način da se zaustavi krvoproliće i pogoršanje humanitarne situacije u Siriji i njenim susjedima.
XS
SM
MD
LG