Dostupni linkovi

Protesti zbog suđenja Pusi rajot u više evropskih gradova


Protesti zbog sudskog procesa ruskim pankerkama iz grupe "Pusi rajot" (Pusy Riot) održavaju se u mnogim evropskim i svjetskim gradovima.

Protesti su organizovani uoči izricanja presude koju bi u petak trebalo da donese sud u Moskvi protiv Nadežde Tolokonjikove, Marije Aljohine i Jekatarine Samucevič.

Tužilaštvo je za njih zatražilo po tri godine zatvora na osnovu optužbi za huliganstvo, širenje međuvjerske mržnje i vrijeđanje osjećanja vjernika zbog izvođenja pjesme protiv predsjednika Vladimira Putina u moskovskom hramu Hrista Spasitelja.

Na centralnom gradskom trgu u ukrajinskoj prijestonici četiri feministkinje, od kojh jedna u toplesu, u znak podrške ruskim pankerkma motornom testerom su presjekle drveni krst.

U Sofiji su pristalice grupe "Pusi rajot" na statue sa spomeniku iz sovjetskog doba navukli raznobojne "fantomke" kakve su imali učesnici antiputinovskih protesta u Moskvi.

U Moskvi su se pristalice i protivnici optuženih žena, od kojih dvije imaju malu djecu, okupili ispred suda u očekivaju presude.
XS
SM
MD
LG