Dostupni linkovi

Počeo jazz festival Nišvil


Uručenjem nagrade za životno delo klarinetisti, saksofonisti i kompozitoru Milivoju Mići Markoviću, sinoć je počeo 29. "Nišvil" džez festival u niškoj Tvrđavi, pred više hiljada ljubitelja džeza.

Nagrada za životno delo je veliko priznanje, jer se dodeljuje na "Nišvilu" muzičarima koji su svoj radni vek posvetili džezu, rekao je laureat.

"Nišvil" ove godine beleži rekorde, jer će biti 80 koncerata, uz učešće više od 500 svetskih i domaćih džez muzičara koji će nastupati na čak sedam stejdževa u Nišu do 19. avgusta.

Organizatori očekuju više od 100.000 posetilaca.

Prve večeri festivala nastupilo je čak troje istaknutih umetnika. Prvo se predstavio legendarni francuski violinista i kompozitor Žan Lik Ponti (Jean Luc Ponty) sa svojim bendom. Njemu je uručena nagrada "Car Konstantin" za poseban doprinos džezu.

Pionirima "vorld" muzike, najuspešnijem afričkom sastavu na svetu "Osibisi", pre sinoćnjeg nastupa uručen je Gran pri "Šaban Bajramović" za fuziju džeza i drugih muzičkih pravaca.

Prve večeri nastupio je i "Lidijan saund orkestar" (The Lydian Sound Orchestra) iz Italije, zemlje sa najjačom džez scenom u Evropi.

Kvintet Aleksandra Kuna (Alexandre Cunha quintet)) iz Brazila zatvorio je program prve festivalske večeri.

Boje domaćina - Niša, na samom otvaranju festivala branila je najmlađa džez grupa u Srbiji "Džezbuka", koju čine učenici srednje i niže muzičke škole u Nišu.
XS
SM
MD
LG