Dostupni linkovi

U sukobima policije i rudara u Južnoafričkoj republici ubijeno 30 ljudi


U jučerašnjim sukobima policije i rudara južnoafričkog rudnika Marikana, koji štrajkuju zbog malih plata, poginulo najmanje 30 ljudi.

Ministar policije Nati Mtetva je rekao da je nasilje izbilo juče kada su se rudari, naoružani pištoljima i mačetama, približili policajcima koji su postavljali bodljikavu žicu oko rudnika platine.

Prema njegovim rečima, u okršaju je ranjen veliki broj ljudi, od kojih su neki u teškom stanju i strahuje se da bi broj mrtvih mogao biti veći, preneo je AFP.

Južnoafrički mediji su juče izvestili da je sukob izbio kada su rudari odbili naređenje da predaju oružje, nakon čega je policija otvorila vatru.

Neki sindikalni lideri i policija su uzalud pokušali da rasture okupljenu gomilu, dok su pojedini rudari poručili da su spremni da umru, tražeći povećanje plata.

Kompanija "Lonmin", u čijem je vlasništvu rudnik, saopštila je da je štrajk nelegalan i da će oni koji se sutra ne vrate na posao dobiti otkaze.

"To nije trebalo da se desi. Uvek smo isticali da u ovoj zemlji imamo zakone koji omogućavaju ljudima da traže dozvolu za štrajk, demonstracije, protestne marševe", rekao je ministar Mtetva.

"Kada stupite u nezakonit štrajk, takva situacija je teška za celokupno društvo", dodao je on.

Ranije ove sedmice, devetoro ljudi je poginulo na istom mestu u ovom rudniku.
XS
SM
MD
LG