Dostupni linkovi

Ešton: Slučaj "Asanž" je bilateralno pitanje



Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton ocijenila je da spor oko odluke Ekvadora da odobri politički azil osnivaču internet-stranice "Vikiliks" Džulijanu Asanžu bilateralno pitanje između Londona i Kvita.

Ekvador je juče odobrio politički azil Asanžu, što je izazvalo diplomatski spor sa Velikom Britanijom, koja insistira na tome da će ga isporučiti u Švedsku, gdje se on suočava sa optužbama za seksualne napade.

"Delegacija EU u Kvitu pažljivo prati razvoj situacije i u kontaktu je sa britanskom Ambasadom. Vjerujemo da to pitanje treba riješiti dijalogom u punom skladu sa međunarodnim zakonom", saopšteno je iz kancelarije Ketrin Ešton.

Inače, Organizacija američkih država (OAS) jučer je u Washingtonu hitno sazvala sjednicu na kojoj će raspravljati o odnosima Ekvadora i Velike Britanije.

Ta je vanredna sjednica sazvana za 16.30 sati (22.30 sati po srednjoevropskom vremenu) u sjedištu OAS-a, a biće posvećena odnosu Ekvadora i Velike Britanije, dodaje se u saopštenju te organizacije koja okuplja tridesetak zemalja.
XS
SM
MD
LG