Dostupni linkovi

Poljska: Komorovski pozdravio apel crkava za pomirenje


Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski pozdravio je večeras u Varšavi tokom susreta sa patrijarhom Ruske pravoslavne crkve Kirilom Prvim, poslanicu i apel ruskih pravoslavaca i poljskih katolika da jedni drugima oproste nepravde i zlo iz prošlosti.

Poslanicu sa apelom narodima da krenu putem pomirenja, potpisaće patrijarh Kiril Prvi i predvodnik Episkopata Poljske katoličke crkve nadbiskup Juzef Mihalik sutra u Kraljevskom zamku u Varšavi tokom istorijski prve posete ruskog patrijarha katoličkoj Poljskoj.

"Ta poslanica otvara novo poglavlje u odnosima Ruske pravoslavne i Poljske katoličke crkve i rečiti je znak da su krenule putem pomirenja. Nadam se da će taj čin biti i važan korak na putu ka zbližavanju i intenzivnom dijalogu celih naroda - poljskog i ruskog. Put ka dijalogu zasnovanom na istini, obostranom poverenju, dobroj volji i uzajamnom razumevanju", kazao je Komorovski patrijarhu, javlja poljska novinska agencija PAP.

Komorovski je naglasio da put pomirenja na koji će vernike i dva naroda pozvati njihove crkve, nije važan samo za Poljsku i Rusiju.
XS
SM
MD
LG