Dostupni linkovi

UN okončale posmatračku misiju u Siriji


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija objavio je danas da se okončava posmatračka misija UN u Siriji, započeta aprila.

"Nisu ispunjeni uslovi za nastavak" te misije, rekao je ambasador Francuske pri UN žerar Aro, posle sastanka Saveta bezbednosti o Siriji.

Misija će se završiti u nedelju u ponoć, rekao je novinarima Edmond Mulet, pomoćnik generalnog sekretara za mirovne operacije. On je dodao da će poslednji vojni posmatrač misije UN napustiti Siriju 24. avgusta.

Ambasador Francuske je dodao da postoji volja u Savetu bezbednosti da se očuva prisustvo Ujedinjenih nacija u Damasku i posle okončanja misije, u formi kancelarije za vezu.

Mulet je rekao da će to biti mala grupa - 20 do 30 ljudi, i da se još ne zna ko će biti za nju zadužen, ali da je Vlada Sirije odobrila da se ona formira.

Rusija je posle sastanka Saveta bezbednosti danas zatražila da velike sile, zajedno sa Saudijskom Arabijom i Iranom, upute poziv sirijskoj vladi i opoziciji da okončaju oružani sukob.

Ambasador Rusije pri UN Vitalij čurkin je predložio da se sutra u Njujorku održi sastanak medjunarodne grupe o Siriji na kojem bi se razmatrao taj predlog.
XS
SM
MD
LG