Dostupni linkovi

Pojačan video nadzor na suđenju Mladiću


Sudsko vijeće Haškog tribunala donijelo je odluku o pojačanom video-nadzoru za vrijeme suđenja ratnom komandatnu vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, zbog neprikladne komunikacije optuženog s prisutnima u sudnici.

Sudsko vijeće u srijedu je potvrdilo raniji nalog Pretpretresnog vijeća izdat Sekretarijatu o čuvanju redovnih snimaka, kao i snimaka kamere usmjerene na optuženog, kako bi se dokumentovala eventualna neprikladna komunikacija s prisutnima na galeriji tokom suđenja, prenosi Tanjug.

- Da bi se u potpunosti zabilježilo suđenje i imajući u vidu ponavljanje neprikladne komunikacije između optuženog i drugih u sudnici, Sudsko vijeće je uvjereno da je prethodni nalog opravdan i da bi trebalo da se proširi na dokumentovanje cjelokupnog prisustva optuženog u sudnici, navodi se u nalogu Sudskog vijeća.

Pored čuvanja video-snimaka s kamere usmjerene na Mladića, Sekretarijatu je naloženo da snimanje treba da počne u trenutku kada optuženi uđe u sudnicu i da se prekine kada iz nje izađe, a da se svi materijali s tim u vezi čuvaju i ne objavljuju bez dozvole Sudskog vijeća.
XS
SM
MD
LG