Dostupni linkovi

Baskijski zatvorenici štrajkuju glađu


Više od 200 pripadnika baskijske separatističke organizacije ETA u španskim zatvorima stupili su u štrajk glađu u znak podrške svom saborcu, obolelom od raka.

Njima se sve više priključuju i Baskijci u francuskim zatvorima.

Oko 35 zatvorenika je prošle sedmice počelo štrajk kako bi skrenulo pažnju španske vlade na slučaj Josua Uribečebarije, člana ETA osuđenog zbog otmice zatvorskog službenika 1990-ih godina, koji traži da bude pušten iz zatvora pošto je oboleo od raka.

Njihovoj incijativi pridružili su se i drugi zatvorenici, a broj štrajkača povećava se svakodnevno, preneo je AFP. Uribečebarija takođe štrajkuje glađu, tražeći da bude pušten na uslovnu slobodu iz humanitarnih razloga.

On je 1998. godine osuđen na 32 godine zatvora zbog otmice Hosea Antonija Ortege Lare, koga je držao u zatočeništvu 532 dana.

Sud u ponedeljak treba da, na osnovu rezultata medicinskih analiza, donese odluku o eventualnom puštanju Uribečebarije na slobodu.
Štrajku glađu počeli su da se priključuju i zatvorenici ETA u Francuskoj.

Vlasti smatraju ETA odgovornom za više od 800 ubistava tokom 40-godišnje nasilne kampanje čiji je cilj stvaranje nezavisne baskijske države na severu Španije i jugozapadu Francuske.

Grupa je 20. oktobra saopštila da odustaje od oružane borbe, ali nije se zvanično raspustila niti razoružala.

Stručnjaci veruju da je posle talasa hapšenja prethodnih godina ostalo svega pedesetak aktivnih pripadnika ETA. U Španiji je u zatvorima oko 600 članova te grupe, a u Francuskoj njih 150.
XS
SM
MD
LG