Dostupni linkovi

UN: U Siriji počinjeni ratni zločini


Snage sirijskog predsednika Bašara el-Asada i provladina milicija Shabiha počinili su ratne zločine i zločine protiv čovečnosti nad sirijskim civilima, dok su antirežimski pobunjenici počinili zločine manjih razmera, zaključila je ekspertska komisija UN u najnovijem izveštaju.

Istražna komisija, koju je imenovao 47. člani Savet UN za ljudska prava, saopštila je da su vladine snage i saveznička milicija odgovorne i za druga "gruba kršenja međunarodnog zakona o ljudskim pravima", uključujući, između ostalog, samovoljna hapšenja, nezakonita ubijanja i napade na civile bez pravljenja razlike, preneo je AFP.

U izveštaju na 102 strane, koji će 17. septembra biti predstavljen Savetu UN za ljudska prava u Ženevi, navodi se da razmere vojnih operacija i "primenjene metode" ukazuju na umešanost, na najvišim nivoima, oružanih i bezbednosnih snaga i vlade".

Kako navodi AP, komisija UN je zaključila i da su antivladine oružane grupe, sa svoje strane, takođe počinile ratne zločine, uključujući ubijanja, vansudska pogubljenja i torturu, ali u mnogo manjoj meri u poređenju sa zlodelima koja su izvršile vladine snage i Shabiha.

Dovršivši istragu o masakru u selu Hula krajem maja, istražitelji su saopštili da su vladine snage i borci Shabihe odgovorni za pokolj nad više od 100 civila, među kojima skoro polovinu čine deca, preneo je Rojters.

Izveštajem, koji je sačinjen na osnovu 1.062 intervjua, na terenu i u Ženevi, obuhvaćen je period od 15. februara do 20. jula, dodaju agencije.

Članovi komisije su, međutim, istakli da je njihova istraga bila ometena nemogućnosću da zadatak u potpunosti sprovedu na teritoriji Sirije.

Prema navodima opozicionih aktivista, više od 20.000 ljudi ubijeno je otkako je u Siriji pre 17 meseci počela pobuna protiv režima predsednika Bašara al-Asada, inspirisana drugim pobunama "arapskog proleća" protiv autokratskih režima u regionu.
XS
SM
MD
LG