Dostupni linkovi

Makedonija: Umro bivši lider DPA Arben Džaferi


Počasni predsednik makedonske Demokratske partije Albanaca (DPA) Arben Džaferi umro je danas posle podne u 65. godini od posledica moždanog udara koji je doživeo pre nedelju dana, potvrdjeno je za makedonski list Dnevnik u skopskoj Klinici za neurohirurgiju.

Informacija je Dnevniku potvrdjena i u partiji DPA, čiji je počasni predsednik Džaferi bio. Ta partija je saopštila da će komemoracija za Džaferija biti održana sutra u podne u Domu kulture u Tetovu, a sahrana takodje sutra u 13.30 na tetovskom gradskom groblju.

Arben Džaferi, koji je važio za uticajnog lidera Albanaca u Makedoniji, 2007. godine se povukao iz politike. Posle 12 godina na čelu DPA za njegovog naslednika izabran je Menduh Tači.

Od 1995. godine bio je predsednik Partije demokratskog prosperiteta (PDP) u Makedoniji, a zatim predsednik stranke DPA do 2007. godine. Na drugim parlamentarnim izborima u samostalnoj Makedoniji, 1994. godine, izabran je kao nezavisni poslanik, a zatim je biran kao poslanik DPA.

Kako navodi list Dnevnik, Džaferi je bio poznat po svojim kontroverznim i radikalnim izjavama o državnom uredjenju i pravima Albanaca u Makedoniji. Zalagao se za korenite izmene makedonskog ustava, zvaničnu upotrebu albanskog jezika u Makedoniji i prilagodjavanje obrazovnog sistema albanskoj zajednici.
XS
SM
MD
LG