Dostupni linkovi

Šoškić negira odgovornost za Agrobanku i proziva Dinkića


Bivši guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić demantovao je danas da je rukovodstvo NBS-a u protekle dvije godine odgovorno za gubitke "Agrobanke".

Šoškić je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima istakao da su ti gubici stvarani godinama i da je "Agrobanci" trebalo oduzeti dozvolu za rad još 2002. godine, u vrijeme kada je guverner NBS-a bio sadašnji ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

On navodi da je rukovodstvo NBS-a u protekle dvije godine otkrilo skrivane gubitke "Agrobanke" i spriječilo nastajanje još većih gubitaka.

"NBS je samo 10 meseci od stupanja na dužnost prethodnog guvernera, uprkos `friziranim` izveštajima iz `Agrobanke`, donela odluku o odlasku u vanrednu neposrednu kontrolu `Agrobanke`, i naknadno nametnula privremene mere, uvela prinudnu upravu i, konačno, bez uočenog popravljanja finansijskog stanja banke, oduzela dozvolu za rad lošoj banci kakva je bila `Agrobanka`", navodi Šoškić.

On je postavio pitanje zašto ondašnji guverner Mlađan Dinkić nije 2002. godine oduzeo dozvolu za rad lošoj banci kakva je bila "Agrobanka", koja je i tada imala gubitke.

"Zašto predstavnici države i privatnih vlasnika u skupštini akcionara i upravnom odboru `Agrobanke` nisu sprečili loše poslovanje banke i smenili rukovodstvo `Agrobanke` tokom poslednjih dvanaest godina", pita Šošić.

On postavlja pitanje zbog čega se u javnosti prikazuje kao odgovoran za te gubitke, iako su za vrijeme njegovog mandata otkriveni gubici i oduzeta dozvola za rad "Agrobanci".

Šoškić je naglasio da nije tačno da je rukovodstvo NBS prošle i ove godine opstruiralo istragu i ignorisalo zahtjeve policije za dobijanje podataka o Agrobanci.

Dejana Šoškića je za guvernera NBS sa mandatom od šest godina, imenovala Skupština Srbije krajem jula 2010. godine.

On je ostavku na tu funkciju podnio 2. avgusta ove godine, a kao razlog naveo je predložene izmjene i dopune Zakona o NBS koje po njegovom mišljenju ugrožavaju nezavisnost NBS.
XS
SM
MD
LG