Dostupni linkovi

Zbog azbesta povučena kineska vozila iz Australije


Oko 23.000 jeftinih kineskih automobila povučeno je sa tržišta u Australiji zbog otkrića azbesta u njihovim motorima, prenio je AFP.

Uvoznik "Ateko automotiv" zatražio je od kompanija "Čeri" i "Grejt vol" da prekinu prodaju ovakvih automobila, a australijska služba za zaštitu konkurentnosti i potrošača pažljivo nadgleda situaciju.

Azbest je pronađen u dihtunzima motora i izduvnom sistemu, prenio je AFP.

Australijski zvaničnici navode da je azbest opasna i zabranjena supstanca i da na motorima i izduvnom sistemu treba da radi samo kvalifikovano osoblje, uz primjenu odgovarajućih bezbjednosnih procedura.

Sindikat australijskih industrijskih radnika saopštio je da je neprihvatljivo da se ovakvi automobili uvoze u Australiju, koja je zabranila uvoz i korištenje azbesta 2004. godine.

"Azbest ubija ljude, jednostavno rečeno. Ne treba da ga bude u kućama, građevinskom materijalu ili automobilima. Ako kompanije ne mogu da garantuju da ovakve smrtonosne supstance nema u njihovim vozilima, onda im jednostavno ne treba dozvoliti da uvoze svoje proizvode", saopštio je sekretar sindikata Pol Bastijan.

Prisustvo azbesta u kineskim automobilima utvrdili su carinici, a potom je uslijedila šira istraga i povlačenje vozila sa tržišta.

Udisanje azbestnih vlakana u dužem periodu može da izazove teška oboljenja, uključujući maligni tumor pluća.
XS
SM
MD
LG