Dostupni linkovi

Nastavak suđenja za zločine u Sijekovcu


Saslušanjem prvih svjedoka danas će biti nastavljeno suđenje Zemiru Kovačeviću, optuženom za učešće u ubistvima, zatvaranjima, mučenjima i uništavanju imovine civila srpske nacionalnosti u Bosanskom Brodu 1992. godine.

Sud BiH je 16. aprila potvrdio optužnicu, koja Kovačevića tereti za ratni zločin protiv srpskih civila.

U optužnici se navodi da je Kovačević, kao pripadnik Interventnog voda Prve bosanskobrodske brigade u martu i aprilu, te julu i avgustu 1992. godine na području opštine Brod sam i sa neidentifikovanim pripadnicima HOS-a i Hrvatske vojske učestvovao u ubistvima, mučenju, nezakonitom zatvaranju, odvođenju na prinduni rad, pljačkanju i neopravdanom uništavanju imovine civila srpske nacionalnosti.

Kovačević je uhapšen u Švedskoj 28. decembra 2010. godine na osnovu potjernice koju je raspisao Okružni sud u Doboju.

U BiH je izručen krajem oktobra 2011. godine, a istragu je preuzelo Tužilaštvo BiH, koje je podiglo optužnicu.

Suđenje Kovačeviću počelo je 11. jula. Tužilac Dika Omerović rekla je u uvodnoj riječi da je Kovačević, zajedno sa ostalima, ubio pet lica, a potom sam još tri lica, dok je nakon toga učestvovao u paljenju kuća.

Tužilac je rekao da je 30 civila zatvoreno, najprije u kuću Nike Tomasa, a zatim u Dom kulture u selu Sijekovac, gdje su dva dana fizički i psihički zlostavljani, u čemu je učestvovao i Kovačević.

U uvodnoj riječi, tužilac je najavio da Tužilaštvo namjerava da ispita 50 svjedoka, vojnog stručnjaka i vještaka medicinske struke, kao i da izvede 144 materijalna dokaza.
XS
SM
MD
LG