Dostupni linkovi

SAD: Požari gutaju kuće i šumeVatrogasci se bore sa šumskim požarima na čitavom američkom zapadu, uključujući ogromni požar koji je izmakao kontroli i uništio najmanje 60 kuća. Evakuisani su stanovnici još 400 kuća koje se nalaze na brdima između gradova Kli Eljum i Elensburg, na istočnom obodu Kaskadskih planina, pa je guvernerka države Vašington Kristin Gregoar bila primorana da proglasi vanredno stanje u ta dva okruga.

Ogromni požar u Tejlor Bridžu jedan je od desetak požara koji gore na američkom zapadu koji vene pod toplotnom stihijom čija je temperatura dostigla trocifrene brojeve. U tim požarima spaljeno je ukupno 200.000 hektara u državama Ajdaho, Vašington, Oregon i Kalifornija, navodi Rojters.

Prema podacima Nacionalnog međuagencijskog požarnog centra u Bojsiju, u Ajdahu, u požarima širom SAD ove godine je uništeno oko 2,4 miliona hektara zemljišta.

Vlasti su saopštile da su požar u državi Vašington izazvali radnici na gradilištu istočno od Kli Eljuma, oko 120 kilometara jugoistočno od Sijetla.

U međuvremenu, na severu Kalifornije više od 1.100 vatrogasaca već treći dan su gasili dva požara koja su uništila kuće u Spring Veliju, u okrugu Lejk, prenosi Rojters. Oni su uspeli da lokalizuju samo 30 odsto požara, a potpuno lokalizovanje očekuje se najranije za nedelju dana.
XS
SM
MD
LG