Dostupni linkovi

Obeležena 67. godišnjica predaje Japana



Sumornom ceremonijom u Tokiju, Japan je danas obeležio 67. godišnjicu predaje u Drugom svetskom ratu, dok tenzije zbog teritorijalnih sporova i postupaka tokom rata rastu u susednim zemljama.

Ponavljajući privrženost Japana antiratnoj politici, japanski premijer Jošihiko Noda izrazio je žalost zbog žrtava rata i uputio izvinjenje njihovim porodicama. "Tokom rata smo naneli ogromnu štetu i bol mnogim zemljama, posebno u Aziji. Duboko žalimo i iskreno oplakujemo žrtve i njihove rodjake. Nećemo ponoviti istu grešku", kazao je Noda, prenose svetske agencije.

Car Akihito, čiji se otac 1945. putem radija obratio naciji i saopštio da je rat izgubljen, uputio je molitvu za mrtve. Poslednjih nedelja rastu tenzije izmedju Japana i njegovih suseda.

Tokio je kritikovao nedavnu posetu južnokorejskog predsednika Lija Mjung-baka spornim ostrvima u Japanskom moru koje Japanci nazivaju Takešima, a Južnokorejci Dokto. Mnogi su tu posetu smatrali Lijevim pokušajem da izazove antijapanska osećanja pred izbore kasnije ove godine.

Grupa Južnokorejaca danas planira da izrazi protest plivanjem moru do ostrva, dok se brod sa aktivistima iz Hongkonga uputio na druga sporna ostrva u Istočnom kineskom moru na koje pravo polažu Japan, Kina i Tajvan. Na ceremoniji povodom poraza Japana, Li je osudio Japan zbog primoravanja hiljada korejskih žena na seksualno ropstvo japanskim vojnicima tokom rata. Iako se Japan redovno izvinjava zbog postupaka tokom rata, njegovi političari često nailaze na kritike zemalja koje su podnele teret njegove kolonijalne agresije, pre svega posetama hramu Jasukuni, japanskom memorijalu u čast poginulih u ratovima u 19. i 20. veku, uključujući i ratne zločince u Drugom svetskom ratu.
XS
SM
MD
LG