Dostupni linkovi

Panetta: Izrael još nije odlučio da li da napadne IranIzrael još nije odlučio da li da napadne Iran zbog njegovog nuklearnog programa, izjavio je američki ministar odbrane Leon Paneta, nakon što je Teheran odbacio navode o mogućem udaru u najskorije vrijeme.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i ministar odbrane Ehud Barak pojačali su retoriku protiv Irana u posljednjih nekoliko dana i sugerisali da sve ozbiljnije razmišljaju o vojnoj intervenciji protiv iranskih nuklearnih postrojenja. Kada mu je o ovome postavljeno pitanje na konferenciji za novinare, Paneta je ponovio da još ima vremena za pregovore o rješenju za nuklearni spor.

Teheran insistira da njegov nuklearni program ima mirovne, civilne svrhe. Nekoliko rundi pregovora između Irana i pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN i Njemačke nisu donijeli rješenje. Teheran je odbio da učini veće ustupke u pogledu prava da obogaćuje uranijum, što je proces koji služi za proizvodnju nuklearnog goriva, ali i za pravljenje atomske bombe.
XS
SM
MD
LG