Dostupni linkovi

Stotine na protestu zbog policijske brutalnosti



Stotine Tibetanaca okupilo sena severozapadu Kine i protestovalo zbog "brutalnosti" snaga bezbednosti, posle incidenta u kojem su policajci pretukli četiri osobe. Protest je održan ispred policijskog komesarijata u okrugu Tongren, u provinciji Chingaj, saopštila je nevladina organizacija Sloboda za Tibet, sa sedištem u Londonu.

Prema svedočenjima očevidaca, policija je brutalno izvukla iz automobila četvoricu Tibetanaca, a potom ih pretukla. Policajci su bili pijani, rekli su organizaciji Radio Slobodna Azija (RFA) svedoci događaja.

Incident se dogodio u posebno napetom periodu za tibetanske oblasti u Kini, nakon serije samospaljivanja Tibetanaca koji odbijaju vlast Pekinga. Blizu 50 ljudi, većinom budističkih monaha, spalilo se ili pokušalo da to uradi od početka marta 2011. u kineskim oblastima u kojima žive Tibetanci, u znak protesta zbog represije vlasti. Kina tvrdi da je "mirnim sredstvima oslobodila" Tibet i unapredila život tamošnjeg stanovništva finansiranjem ekonomskog razvoja tog siromašnog i izolovanog regiona. Ali, brojni Tibetanci protestuju zbog sve veche dominacije vechinske etničke grupe Han i represije koja se sprovodi nad njihovom religijom i kulturom.
XS
SM
MD
LG