Dostupni linkovi

Ekvador: još nema odluke o azilu za Assangea


-Ekvador je opovrgnuo izvješće koje je u utorak objavio britanski dnevnik Guardian o tome da je ta država utemeljitelju WikiLeaksa Julianu Assanegu odobrila azil, a ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino rekao je da tu odluku mogu donijeti samo on i predsjednik Rafael Correa.

Assange se osam tjedana skriva u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj koja ga traži zbog optužbi za silovanje. Bivši haker koji je razbijesnio Washington 2010. kada je njegova web stranica WikiLeaks objavila tisuće tajnih američkih diplomatskih bilježaka, boji se da bi mogao biti izručen SAD-u gdje bi, kako tvrdi, mogao biti ugrožen njegov život.

Ekvadorski predsjednik rekao je da bi odluka o Assangeovu zahtjevu mogla biti donesena do kraja ovog tjedna te da će se u srijedu sastati s ministrom vanjskih poslova i s njim razgovarati o ovom slučaju.

No, britanski list Guardian objavio je na svojim internetskim stranicama da je azil Assangeu odobren, pozivajući se na anonimnog dužnosnika ekvadorske vlade.
XS
SM
MD
LG