Dostupni linkovi

SAD ukinule sankcije bivšem sirijskom premijeru nakon prebjega


Sjedinjene Američke Države ukinule su danas sankcije bivšem sirijskom premijeru Rijadu Hidžabu, koji je prebjegao ranije ovog mjeseca.

SAD nastoji da pozove što više osoba da napuste režim Bašara el-Asada, prenosi AFP.

U potezu koji ima za cilj da uvjeri članove Asadovog unutrašnjeg kruga da nisu trajno na crnoj listi, američko ministarstvo finansija je odmrznulo Hidžabova sredstva.

"Ovaj korak je poduzet jer Hidžab nije više jedan od viših zvaničnika sirijske vlade", saopćeno je iz ministarstva.

"Sjedinjene Države podstiču i druge zvaničnike u sirijskoj vladi, kako u političkim tako i u vojnim krugovima, da poduzmu slične hrabre korake i napuste Asadov režim i stanu na stranu sirijskog naroda", izavio je zvaničnik ministarstva David Cohen.

To ministarstvo je zamrznulo sredstva skoro 30 visokih zvaničnika sirijske vlade, uključujući novog premijera Vaela Nadira el-Halkija. Zapadni političari se nadaju da će val prebjega izazvati pad vlade, što bi okončalo trenutno bezizlazni sukob.

Gotovo 17 mjeseci nakon početka pobune protiv režima Bašara el-Asada, u sukobima u Siriji izginulo je više od 21.000 ljudi, po podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava, organizacije sa sjedištem u Velikoj Britaniji.
XS
SM
MD
LG