Dostupni linkovi

Vlada i radnici italijanske čeličane protiv zatvaranjaUprava najveće čeličane u Evropi Ilve u italijanskom Tarantu i italijanska vlada obećale su da će učiniti sve kako bi se sprečilo njeno zatvaranje nakon što joj je sud naložio prekid rada zbog ekološkog zagađivanja.

Kako se navodi na energetskom portalu Croenergo (www.croenergo.eu) stotinjak radnika blokiralo je u ponedeljak ujutro na tri sata nacionalni put broj 7, koji povezuje taj grad u Pugliji s ostatkom Italije, u znak protesta protiv mogućeg zatvaranja fabrike, a sličan
protest najavljen je i za danas.

Sudija Patricija Todisko je u petak, 10. avgusta, zabranila Ilvi da nastavi rad u sektoru visokih peći zbog izveštaja koji su dokazali preveliku smrtnost u Tarantu povezanu s velikim zagađenjem, a između ostalog i dioksinom.

Italijanska vlada je objavila da namerava da se žali Ustavnom sudu kako bi sprečila zatvaranje te čeličane.

Vlada je nedavno dodelila više od 330 miliona evra za smanjenje zagađenja u toj fabrici i njeno usklađivanje sa standardima.

Čeličana proizvodi devet od ukupno 28 miliona tona čelika proizvedenog u Italiji i zapošljava 11.500 ljudi, a od nje zavisi još 8.000 radnih mesta.
XS
SM
MD
LG