Dostupni linkovi

Irinej: Nema tajnih pregovora SPC i Katoličke crkveEpiskop bački Irinej izjavio je danas u Beogradu da ne postoje tajni pegovori između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Katoličke crkve o dolasku pape Benedikta XVI u Srbiju.

"To je izmišljena tema i to ne služi na čast onima koji su tako nešto izmislili, a to su neki iz vaše medijske sfere", kazao je episkop bački Irinej novinarima ispred Predsedništva Srbije nakon susreta sa predsednikom Tomislavom Nikolićem.

On je rekao da ne treba praviti mistifikaciju o poseti dvojice biskupa iz Hrvatske koji su u Beogradu "bili svojim poslom i razgovarali sa patrijarhom Irinejom".

Episkop bački Irinej je rekao da oko posete pape Benedikta XVI Srbiji sve stoji onako kako je ranije odlučio Savet SPC.

"To ne znači da mi nemamo dobre odnose sa Katoličkom crkvom. Vodi se dijalog i saradnja u svim onim poljima u kojima je potrebna i korisna", rekao je episkop bački.

Beogradski list Preš je objavio da se već duže vreme vode tajni pregovori između Katoličke crkve i SPC o stvaranju uslova za dolazak pape Benedikta XVI u Srbiju sledeće godine. Prema tvrdnjama tog lista, zbog toga su prošle nedelje kod patrijarha Irineja došla dvojica hrvatskih biskupa i "dokazanih majstora tajne diplomatije" - požeški biskup Antun Škvorčević i dubrovački biskup Mate Uzinić.
XS
SM
MD
LG