Dostupni linkovi

Izaslanik sirijske vlade u Pekingu



U pokušaju da ublaži kritike svoje politike prema Siriji, Kina je najavila da bi, pored izaslanika vlade u Damasku koji danas boravi u Pekingu, uskoro mogla da ugosti i predstavnike sirijske opozicije.

Politički i medijski savetnik sirijskog predsednika Butaina Šaban sastaće se danas sa kineskim ministrom spoljnih poslova Jang Đečijem, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.

Poseta ilustruje bliske veze Kine i Sirije koje su podstakle Peking da sa Moskvom u Savetu bezbednosti UN blokira korake koje bi mogle da podstaknu odlazak sa vlasti Bašara el-Asada.

Ipak, Kina razmatra i mogućnost da u posetu pozove i predstavnike sirijske opozicije. To ne bi bila prva poseta predstavnika opozicije, ali bi zbog pogoršane situacije u Siriji nova poseta dobila na značaju.

Očekuje se da će Jang ponoviti poziv obema stranama u Siriji da primene plan međunarodnog izaslanika Kofija Anana od šest tačaka i okončati sukobe u kojima je, prema procenama opozicije u poslednjih 18 meseci ubijeno više od 20.000 ljudi.

Anan će krajem ovog meseca otići sa funkcije specijalnog izaslanika, pošto je podneo ostavku zbog neuspeha u primeni mirovnog plana.

Kinu i Rusiju oštro kritikuju SAD i druge zapadne zemlje, zbog ulaganja veta na rezolucije Saveta bezbednosti koje bi mogle da otvore vrata za sankcije Siriji i uklone El-Asada s vlasti.
XS
SM
MD
LG