Dostupni linkovi

Prokopijević: Borba protiv korupcije protiv sitne ribe



Ekonomista Miroslav Prokopijević izjavio je danas da se u Srbiji borba protiv korupcije vodi protiv "sitne ribe" i da je zato iz Agrobanke moglo da nestane 300 miliona evra.

"To je razlog", rekao je Prokopijević agenciji Beta na pitanje kako je moguće da usred borbe protiv korupcije neko ukrade 300 miliona evra, i dodao da se borba ne vodi protiv ključnih igrača, koji su zaštićeni, bez obzira da li su biznismeni ili političari.

"Neko mora biti odgovoran, jer male ribe nisu mogle da dobijaju kredite od više desetina miliona evra, to su morali da budu krediti koji imaju političko sponzorstvo", rekao je Prokopijević.

On je ocenio da bivši guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić nije ključna osoba u aferi Agrobanka, ali je dodao da deo odgovornosti snosi NBS i onaj ko je u bio zadužen za kontrolu rada komercijalnih banaka.

Prema njegovim rečima, u medijima se vodi hajka protiv Šoškića jer bivši guverner nema političku zaštitu i nije član stranke, dok je mnogo teže napasti neke bivše ministre koji su članovi Demokratske stranke.

On je istakao i da je državno vlasništvo nad bankama pogrešan koncept, jer se pokazalo da sve privatne banke rade sa dobitkom, a sve državne banke su u gubicima - Agrobanka, Metals banka, Privredna banka Beograd.
XS
SM
MD
LG