Dostupni linkovi

Vladajuća koalicija Crne Gore u narednom mandatu o statusu SPC


Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska stranka obavezale su se novim koalicionim sporazumom da će se ozbiljno pozabaviti položajem Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori i imovinom registrovanom na njeno ime, ako osvoje vlast na parlamentarnim izborima, pišu Vijesti.

Kako navodi podgorički list, u koalicionom ugovoru nigdje se konkretno ne spominje SPC.

“Međutim, u dijelu o političkim i ustavnim pitanjima formulacija da se svi, uključujući i vjerskje zajednice, u obavezi da poštuju crnogorski Ustav suštinski se odnosi na položaj i imovinu koje je Mintropolija crnogorsko primorska uspjela da, prema tumačenju u vladajućoj strukturi, nezakonito uknjiži na svoje ime”, navodi se u tekstu.

Navodno je planirano da prvi korak u tom planu vladajuće koalicije bude donošenje zakona o položaju vjerskih zajednica, a taj predlog zakona priprema Ministarstvo pravde.

Prema informacijama Vijesti iz Vlade, intencija je da se u zakon ugradi odredba prema kojoj bi vjerske zajednice mogle djelovati na teritoriji Crne gore, samo ako budu registrovane kod nadležnih ustanova u Crnoj Gori.

Nije isključeno da se, prema navodima izvora iz vladajuće koalicije, u zakon ugradi rješenje prema kom registar vjerkih zajednica void Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Delegacija Venecijanske komisije u oktobru bi trebalo da posjeti Crnu Goru upravo zbog zakona o položaju vjerskih zajednic
XS
SM
MD
LG