Dostupni linkovi

Ekvatorska vlada bi mogla dati azil Julianu Assangeu


Ekvatorska vlada bi uskoro mogla da odgovori na zahtjev za azil Juliana Assangea koji se prije dva mjeseca sklonio u ambasadu Ekvatora u Londonu kako bi izbjegao da bude izručen Švedskoj zbog navodnog silovanja.

Quito je objavio 25. jula da će odgovoriti na zahtjev za azil koji je podnio osnivač WikiLeaksa poslije Olimpijskih igara u Londonu završenih u nedjelju.

Ni jedan izvor blizak vladi nije na pitanje agencije AFP mogao da potvrdi da li će ona objaviti arbitražu.

Juliana Assangea, 41-godišnjeg Australijanca, švedsko pravosuđe je optužilo za silovanje i seksualno napastovanje. On se 19. juna sklonio u ambasadu Ekvatora u Londonu gdje je predao zahtjev za politički azil.

Osnivač WikiLeaksa se plaši da bi jednom mogao biti prebačen u SAD i tamo osuđen na smrt zbog špijuniranja nakon što je na svojoj internetskoj stranici objavio 250.000 američkih diplomatskih telegrama.

Predsjednik Ekvatora Rafael Correa, ljevičar kritizerski raspoložen prema Washingtonu, pokazao je simpatiju za Assangeov potez. U nekoliko navrata je kazao da je Assangeov život u opasnosti i da je to razlog koji opravdava davanje azila. Naglasio je da "u SAD-u postoji smrtna kazna za političke delikte".

U slučaju da Quito odluči dati politički azil Assangeu, nema garancija da bi mu britanske vlasti dopustile da napusti teritorij.
XS
SM
MD
LG