Dostupni linkovi

Ban Ki Mun zabrinut zbog humanitarne krize u S. Koreji



Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izrazio je danas "duboku zabrinutost" zbog humanitarne krize u Severnoj Koreji, koja se pogoršala posle poplava i klizišta
izazvanih jakim kišama u julu.

U poplavama je poginulo 169 ljudi, 400 je nestalo, a 212.200 je raseljeno, dok je uništeno 650 kvadratnih kilometara obradivih površina u zemlji koja se već bori sa manjkom hrane, prema podacima iz zvaničnih medija Pjongjanga.

On je istakao da je UN posebno zabrinut zbog zdravlja dece i štete nanete sušom i nedavnim poplavama. Ban Ki Mun je dodao da su UN ponudile potrebnu pomoć i predviđaju da je povećaju.

Ekipe UN i Crvenog krsta su ovog leta otišle u pogođene zapadne provincije Severni i Južni Pjongan, da procene štetu, i ustanovili su hitnu potrebu za pijućom vodom, hranom i lekovima.

U izveštaju objavljenom danas, agencije UN i nevladine organizacije koje rade u Severnoj Koreji navele su da nema pijaće vode u poplavljenim oblastima, što pojačava rizik od epidemija i dijareje.

Program UN za hranu je dao 570 tona brašna, što je dovoljno da dve nedelje hrani 102.000 ljudi, ali na duži rok potrebno je 5.000 tona.

Agencije procenjuju da su za pomoć Severnoj Koreji potrebna dodatna sredstava od 3,7 milina dolara.

Severna Koreja koja je prošla kroz glad tokom 1990-ih i dalje ima hroničan manjak hrane, a zbog velikog gubitka šuma zemlja je podložna poplavama.

UN su u novembru prošle godine procenile da tri miliona stanovnika Severne Koreje, od ukupno 24 miliona ima potrebu za hitnom pomoći u hrani.

Pjongjang je nedavno pokrenuo niz reformi za oporavak privrede.

Pored relativnog ublažavanja kontrole država u radu privrede režim dozvoljava poljoprivrednicima da zadrže 30 odsto proizvedene hrane.
XS
SM
MD
LG