Dostupni linkovi

Zaokret australijske vlade prema azilantima



Premijerka Australije Džulija Gilard (Julia Gillard) najavila je danas oštru promenu politike njene zemlje prema azilantima i da će vlada u Kanberi predstaviti zakon
koji će omogućiti njihovu deportaciju na Papuu Novu Gvinju i Nauru.

Azilanti će se tako suočiti sa dugim ostankom u pritvornim centrima za imigrante na teritoriji ovih siromašnih pacifičkih zemalja.

Premijerkina Laburistička partija dugo se protivila konceptu ovakvih kampova koje bi finansirala Australija, tvrdeći da se radi o velikom rasipanju novca koje neće odvratiti azilante od namere da dolaze.

Međutim, Džulija Gilard je danas rekla da je Kanbera prihvatila preporuku jednog ekspertskog panela da ponovo otvori kampove koje je pre desetak godina ustanovila tadašnja konzervativna administracija Australije.

Odluka Džulije Gilard, kako ocenjuje Asošijeted pres (AP), označava spektakularno povlačenje njene vlade iz usijane političke debate o načinima da se spreči dolazak azilanata u Australiju u trošnim, ribarskim brodovima.

Pre nekoliko meseci, dva takva prenatrpana broda potonula su ili su se nasukala usled nevremena tokom samo jedne sedmice, a veruje se da se tom prilikom udavilo 90 azilanata.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amensti internešnal ocenila je danas objavljene preporuke iz izveštaja kao veliki korak unazad u australijskoj izbegličkoj politici.

Više od 7.000 azilanata, uglavnom iz Avganistana, Iraka i Šri Lanke, uspelo je da se dokopa australijskog Božićnog ostrva od početka ove godine. Oni su tamo doplovili u više od stotinu brodova.

Mnogi Australijanci zaziru od sve većeg broja azilanata koji stižu do australijskih obala, i ovo pitanje se pojavilo kao pretnja opstanku vlade Džulije Gilard na parlamentarnim izborima 2013. godine.
XS
SM
MD
LG