Dostupni linkovi

Vladika Lavrentije: Centar za odvikavanje tražili roditelji


Episkop šabački Lavrentije naveo je danas da je Centar za odvikavanje od droga "Sretenje" u Jadarskoj Lešnici, u kojem je pretučen i preminuo jedan štićenik, formiran po zahtevu roditelja zavisnika.

"Veliki broj porodica narkomana godinama je vapio za pomoć da se na ovom prostoru formira centar za njihovo zbrinjavanje i lečenje. Mi smo izašli u susret njihovom apelu i osnovali Centar. Da smo odbili da damo blagoslov za rad ovoga Centra bili bi, verovatno, izloženi kritikama i optužbama da Crkva ništa ne radi, da ne razume vreme, da ne brine o svom narodu, da je neaktivna da je konzervativna, da nije kao crkva u Evropi", navodi se u saopštenju episkopa Lavrentija.

Prema njegovom mišljenju, u Centru za odvikavanje od droga spaseni su mnogi mladi ljudi, ali je sve dovedeno u pitanje gubitkom jednog života.

Episkop je naveo da je tokom službe u Evropi upoznao rad sličnih centara pri crkvi, ali je izrazio sumnju da je naše društvo sposobno za taj vid lečenja zavisnika.

Episkop je uputio izvinjenje javnosti koja je tragičnim događajem u Centru za odvikavanje od droga "Sretenje" uznemirena.

U tom Centru, u ponedeljak 6. avgusta, pronađeno je telo štićenika Nebojše Zarupca, a za njegovu smrt okrivljen je sveštenik Branislav Peranović, upravnik Centra.

Prema navodima istražnog sudije Slobodana Velisavljevića, Peranović je osumnjičen za ubistvo nanošenjem brojnih udaraca drvenom motkom i pesnicama što je izazvalo povraćanje i gušenje želudačnim sokom.

Peranoviću je određen jednomesečni pritvor, a episkop Lavrentije ga je suspendovao do okončanja postupka.

Centar u Jadarskoj Lešnici kod Loznice je zvanično zatvoren odlukom Eparhije šabacke.

Mediji su, međutim, objavili da je vladika Lavrentije nedavno odlikovao Peranović.
XS
SM
MD
LG