Dostupni linkovi

Vojvodini vraćeno samo 15 objekata


Direktor Uprave za zajedničke poslove pokrajinskih organa Marko Radosavljević kaže da Zakon o javnoj svojini ne obezbeđuje efikasan prenos svojine na Pokrajinu.

Zbog toga će, kako je najavio, ta uprava predložiti izmene nekih njegovih odredbi.

"Posebno zabrinjava to što je do sada u pokrajinsko vlasništvo uknjiženo svega 15 objekata, iako smo pripremili dokumentaciju za više od 200 koje smo popisali kao pokrajinsku imovinu, a koju smo dostavili Republičkoj direkciji za imovinu", naveo je Radosavljević za Dnevnik.

On je dodao je da je iz Direkcije stigao odgovor za 71 predmet koji može da se uknjiži, ali je od toga uknjiženo tek 15, jer je najveći problem s katastrima nepokretnosti, pa tako od 37 zahteva koje je uprava podnela Katastru u Novom Sadu još nijedan nije uknjižen, a između ostalih ni zgrada u kojoj je smeštena pokrajinska vlada.

On je ocenio da su lokalne samouprave i pokrajina u ovom procesu u mnogo težem položaju od Republike, jer za svaki objekat koji žele da uknjiže kao javnu svojinu moraju da pribave brojnu dokumentaciju da bi dokazivali vlasništvo, dok se vlasništvo Republike upisuje po službenoj dužnosti.

Najavio je da će uprava Vladi Vojvodine sugerisati da se formira pokrajinska direkcija za imovinu i precizirao da pokrajina još čeka uknjiženje sedam zgrada i poslovnih objekata u Novom Sadu, među kojima su i zgrada sedišta pokrajinske administracije i zgrade pravosudnih organa, potom vile i odmarališta u Sremskoj Kamenici, Ccortanovcima, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji.

U evidenciji pokrajinske imovine za koju se traži upis vlasništva su i regionalni putevi u Vojvodini, odnosno državni putevi drugog reda, dužine 1.811 kilometara, objekti čiju izgradnju je finansirao Pokrajinski fond za kapitalna ulaganja, ukupno vredni 13,7 milijardi dinara, te kanalska mreža duga 17.000 kilometara.
XS
SM
MD
LG