Dostupni linkovi

Mihajlović: Preispitati cenu gasa u Srbiji


Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je da treba utvrditi zašto je gas u Srbiji skuplji nego u nekim drugim evropskim zemljama i preispitati da li su firme koje su pripojene "Srbijagasu" povećale cenu gasa.

Ona je za "Politiku" navela da je neophodno preispitati i koliko je realna nabavna cena gasa i pokušati da se u pregovorima s ruskim "Gaspromom" ona snizi.

"Mora se utvrditi kako su pregovarali, kakav su cilj imali ti pregovori. S obzirom na to da smo 90 odsto zavisni od uvoza gasa, ovo pitanje mora što pre da se reši, jer umesto da gas bude energent budućnosti, građani se sve više greju na drva, ugalj i struju, jer su jeftiniji", kazala je ministarka.

Povodom izjave direktora "Srbijagasa" Dušana Bajatovića da je gas u Srbiji jeftiniji za oko 30 odsto nego što bi trebalo da košta, ona je rekla da će se preispitati i utvrditi da li se u tih 30 odsto nalaze realni troškovi zbog kojih taj energent treba da poskupi ili ne.

"Treba utvrditi da li je ovaj procenat povećanja rezultat troškova nastalih pripajanjem drugih firmi 'Srbijagasu', koje inače nemaju veze s osnovnom delatnošću, odnosno s prodajom gasa", navela je Mihajlovićeva.

Na pitanje da li i dalje misli da je "Srbijagas" gubitaš između ostalog i zbog pripajanja drugih firmi tom preduzeću, Mihajlovićeva j kazala da "Srbijagas" treba da se bavi prenosom, prodajom i distribucijom gasa.

"Zadatak države je da se bavi socijalnom politikom, a ne 'Srbijagas'. Svaka stvar koja je van osnovne delatnosti opterećuje troškove poslovanja osnovne firme samim tim povećava cenu kubnog metra gasa ili kilovata struje koju plaćaju građani. Druga je stvar ako je reč o preduzećima koja rade ono što je vezano za osnovnu delatnost, ali 'Agroživ' nema ama baš nikakve veze sa 'Srbijagasom'", navela je ministarka.

Prema njenim rečima, prioritet Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine jeste da se preispitaju sve afere koje su se pominjale u energetici u prethodnom periodu.
XS
SM
MD
LG