Dostupni linkovi

Mediji: Kontrola poslovanja Agrobanke bila poslovna tajna


Narodna banaka Srbije (NBS) je pre godinu dana, dok je na njenom čelu bio guverner Dejan Šoškić, dve nedelje ignorisala zahtev da policiji dostavi izveštaj o vanrednoj kontroli poslovanja Agrobanke, piše danas "Press".

List je, pozivajući se na sagovornika iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, naveo da je na zahtev policije centralnoj banci 23. septembra 2011. da im dostavi izveštaj o kontroli u Agrobanci stigao odgovor telefonom da ne mogu to da urade jer je u pitanju službna tajna.

"Očigledno nisu shvatili ozbiljnost situacije, pa su potpuno ignorisali zahtev. Ipak, kada je iz kriminalističke policije stigao zahtev da pismeno obrazlože zašto ne dostavljaju dokumentaciju i po čemu je to službena tajna, NBS je počela da sarađuje i poslala je traženu dokumentaciju 7. oktobra", rekao je sagovornik tog lista iz MUP-a.

Prema saznjanima lista, sumnja da postoje problemi u poslovanju Agrobanke pojavili su se nakon opsežne policijske istrage rada nekadašnje Metals banke, koja je izgubila dozvolu za rad, kada je policija otkrila da su krediti te banke "osvežavani" kreditima Agrobanke.

List piše da i pored toga što je Šoškić nedavno izjavio da do njega nije stigao zahtev policije o radu Agrobanke, bivši članovi Saveta NBS navode da su jedino Šoškić i viceguvernerka zadužena za kontrolu banaka Mira Erić Jović mogli to da znaju.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković najavila je u izjavi tom listu da će ispitati da li je centralna banka dok je na njenom čelu bio Dejan Šoškić odbijala da policiji dostavi izveštaj o poslovanju Agrobanke.

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je 10. avgusta istragu protiv predsednika Izvršnog odbora Agrobanke Dušana Antonića i još devetorice osumnjičenih da su oštetili tu banku nezakonitim odobravanjem kredita.

NBS je u maju oduzela dozvolu za rad Agrobanci zbog minusa od 300 miliona evra. Prethodno je u decembru 2011. uvedena prinudna uprava. Nakon gašenja banke njene obaveze i depozite je preuzela "Nova Agrobanka" koju je osnovala Vlada Srbije.
XS
SM
MD
LG