Dostupni linkovi

Egipatska vojska ubila sedam ekstremista na Sinaju


Egipatska vojska ubila je danas sedam osoba za koje se sumnja da su islamski ekstremisti, tokom racija u njihovim skrovištima na severu Sinajskog poluostrva, saopštili su bezbednosni zvaničnici.

U operaciji u selima El Gora i El Mahdijah, blizu El Ariša, vojska je zaplenila nagazne mine, protivavionske rakete i teške mitraljeze, rekli su zvaničnici pod uslovom da ostanu anonimni.

U odvojenom incidentu tri policajca su poginula, a četiri su povređena kada se njihov automobil prevrnuo tokom potere za grupom kriminalaca u centralnom delu poluostrva, javila je egipatska novinska agencije MENA.

Stepen nasilja na Sinajskom poluostrvu povećao se tokom prethodne sedmice, posle ubistva 16 egipatskih vojnika blizu granice s Izraelom u nedelju, a egipatska državna televizija je za taj napad okrivila jednu radikalnu islamističku grupu. Vojska je zatim pokenula veliku ofanzivu i poslala pojačanje u tu oblast.

U velikim delovima Sinaja zavladalo je bezakonje posle svrgavanja Hosnija Mubaraka s vlasti u protestima prošle godine, čime je omogućeno i krijumčarenje velike količine oružja iz Libije. Deo tog oružja završava u rukama beduina koji žive na Sinajskom ostrvu, koji su sve nezadovoljniji zbog grubog postupanja policajaca i jer smatraju da ih centralna vlada u Kairu zanemaruje.

Situaciju dodatno pogoršava uspon ekstremističkih grupa inspirisanih Al Kaidom, koje napadaju egipatske bezbednosne snage, a izveli su i nekoliko prekograničnih napada na Izrael.
XS
SM
MD
LG