Dostupni linkovi

Financial Times: Srbija blizu stečaja


Nova Vlada Srbije se suočava sa surovom realnošću, uključujući sve veći manjak u budžetu, privreda čiji se obim smanjuje, piše Financial Times.

Poziv predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda na razgovore ukazuje na spremnost nove vlade da se sa ovim problemima suoči. Ali ispunjavanje obećanja datih uoči nedavno održanih izbora bit će veoma teško, prenosi Financial Times.

Vladajuća koalicija koju predvode nacionalisti i socijalisti veruje da postoji način kako bi se investitori ohrabrili i povratili poverenje međunarodnih finansijskih institucija. Prvi potezi nove vlade Srbije, a to znači veća kontrola Centralne banke i izbor novog guvernera NBS, izazvalo je burnu reakciju u Evropskoj Uniji i Međunarodnom monetarnom fondu. Uostalom, to je i dovelo do lošije ocene kreditne stabilnosti agencije Standard and Pur. Težnje novih vlasti u Beogradu ka ekspanzivnijoj fiskalnoj politici takođe su dovele do veće nervoze tržišta, piše FT.

Međutim, ako se u obzir uzme stanje u državnoj kasi i kritičnim finansijskim problemima s kojima se nova vlada suočava, Srbija teško da ima drugog izbora osim da se ponovo okrene MMF-u, koji će gotovo izvesno zahtevati čvršću, a ne "labaviju" fiskalnu politiku.

"Ne verujem da vlada uopšte ima neku drugu mogućnost", kaže Jovan Kovačić, politički savetnik i predsednik nezavisnog naučno-istraživačkog udruženja "Most Istok-Zapad" za Financial Times.

Kovačić tvrdi da Srbija nije bankrotirala, ali da je veoma blizu stečaja.

"Sudbina srpskog privrede je neizvesna, ali ne i bez nade", zaključuje Financial Times.
XS
SM
MD
LG