Dostupni linkovi

Štrajk zaposlenih u TV Mozaik u Novom Sadu


U novosadskoj Televiziji Mozaik sutra će od 10 do 11 sati zaposleni nastaviti štrajk upozorenja započet protekle nedelje zbog nepovoljnih materijalnih i drugih uslova rada.

Predsednik Sindikata Nezavisnost u TV Mozaik Atila Moric rekao je za "Mađar so" (Magyar Szo) da se u poslednjoj godini zaposlenima svakog meseca umanjuje iznos plata utvrđenih ugovorima o radu i da su ti odbici sada dostigli iznos dvomesečne plate.

Prema njegovim rečima, poslodavac zaposlenima duguje i putne troškove za tri meseca što pogoršava socijalnu situaciju zaposlenih, jer mnogi od njih putuju do radnog mesta.

"Našu nesigurnost uvećava i to što direktor već duže vreme govori o ukidanju TV Mozaik-a. Zbog svega toga smo tokom tri dana protekle nedelje protestvovali obustavom rada u trajanju od po jednog sata i to ćemo i nastaviti", izjavio je Moric.

Direktor Fondacije Mozaik Tibor Horvat rekao je da fondacija ima upravni odbor i predsednika, koji je trenutno na godišnjem odmoru, baš kao i on, i dodao da je "neprijatno što su zaposleni baš sada započeli štrajk upozorenja".

"Plate smo uvek redovno isplaćivali, a nažalost dajemo onoliko koliko možemo. Zaposleni dobijaju 80 odsto plate, ali smo u vreme ekonomske krize i mi zapali u veoma tešku situaciju", rekao je Horvat i izrazio verovanje da će Upravni odbor uskoro zasedati i pronaći rešenje.

Prvi štrajk opozorenja u TV Mozaik, koja funkcioniše u okviru Fondacije Mozaik, bio je u aprilu, kada su zasposleni dobili obećanje da će nakon majskih izbora biti razmotreni problemi, ali se, prema rečima predsednika sindikalne organizacije, od tada situacija samo pogoršala.
XS
SM
MD
LG