Dostupni linkovi

Pregovori o političkoj tranziciji u Kini


Visoki kineski zvaničnici u odmaralištu Beidaihou, na Žutom moru, razmatraju kadrovska rešenja za predstojeću političku tranziciji u zemlji,javlja AFP.

Razgovori su nezvanični, a o prisustvu zvaničnika u priobalskom gradiću 285 kilometara od Pekinga svedoče samo pojačane snage snaga bezbednosti.

U vreme Mao Cedunga, političari su se redovno leti okupljali u Beidaihou, a njihov skup ove godine ima poseban značaj imajući u vidu da se u oktobru održava 18. kongres Komunističke partije na kojem će se izabrati njeno novo rukovodstvo.

Aktuelni potpredsednik Kine Si Đinping verovatni je naslednik predsednika Hu Đintaoa, dok će zamenik premijera Li Kećang doći na mesto premijera Ven Đibaoa. Njih dvojica biće jedini visoki zvaničnici koji će ostati u Stalnom komitetu Političkog biroa, najmoćnijem telu u zemlji.

Si Đinping je više godina pripreman da preuzme najvišu funkciju u Kini. Pored ostalog, bio je član večeg broja delegacija koje su posetile više desetina stranih zemalja, tako da već ima zavidno međunarodno iskustvo.

Još nije poznato ko će zauzeti preostalih sedam mesta u komitetu. To telo do sada je imalo devet članova, a kolaju glasine da bi njihov broj mogao da bude smanjen na sedam.

Veliki izazov pred smenu generacija na čelu Kine predstavlja jedan od najtežih skandala poslednjih decenija - pad Bo Silaja, bivšeg ambicioznog gradonačelnika Čongćinga, čija je žena ove sedmice priznala da je ubila jednog britanskog biznismena.

Komunistička partija Kine ima 80 miliona članova.
XS
SM
MD
LG