Dostupni linkovi

Spriječeno širenje meksičkog narko kartela u Evropu


Španska policija je u bliskoj saradnji sa američkim Federalnim istražnim biroom (FBI) uspjela da spriječi pokušaj najvećeg meksičkog kartela da preseli poslovanje u Evropu, piše britanski dnevnik "Dejli telegraf".

List navodi da je plan da se unosno tržište kokaina prebaci na evropsko tržište spriječen operacijom pod nazivom "Tamne vode", a koju su prije tri godine pokrenule Agencija za borbu protiv narkotika i organizovanog kriminala španske policije i kancelarija FBI u Bostonu.

Španska nacionalna policija javnosti je objavila vijest o operaciji nakon hapšenja četiri višerangirana člana kartela "Sinaloa", među kojima je i rođak lidera te bande Hoakina Guzmana poznatog po imenu "El Čapo".

U centralnom dijelu Madrida početkom ovog mjeseca uhapšeni su Hesus Gutijerez Guzman, Samuel Zazueta Velencuela, Humberto Selaja Velencuela i Hesus Gonzalo Palazuelos Soto.

NJih četvorica su uhapšena u Madridu nakon zapljene 373 kilograma kokaina, čija je ulična vrijednost procijenjena na skoro 20 miliona evra. Droga je krajem jula stigla u kontejneru iz luke Algesiras na jugu Španije.

Pretresima njihovih soba u luksuznim hotelima zapljenjeno je u gotovini 5.500 dolara, 3.000 evra i 4.000 meksičkih pezosa dok je u toku analiza velikog broja dokumenata.
XS
SM
MD
LG