Dostupni linkovi

Poljska: Spalio se katolički sveštenik optužen za pedofiliju


Sveštenik Poljske katoličke crkve Boguslav P. optužen za pedofiliju dok je služio u Bavarskoj i napastvovanje još dvojice dječaka u Poljskoj spalio se u petak na grobu roditelja, a policija je uz njegov ugljenisani leš našla u kući i dugo oproštajno pismo.

"Sigurni smo 99 odsto da je to njegovo tijelo. Definitivno će to reći analize DNK", kazao je za ''Gazetu viborču'' od nedjelje Miroslav Buček iz tužilaštva u Zamošću na istoku Poljske koje je optužilo sveštenika za još dva slučaja sekusalnog iskorišćavanja maloljetnih, pored optužbe za pedofiliju u Njemačkoj za koju je već odgovarao pred sudom.

Taj 53- godišnji sveštenik je, prema navodima optužnice za koju su dokaze prikupili policija i tužilaštvo u Njemačkoj, napastvovao više puta tokom 2004. i 2005. godine jednog 11-godišnjeg ministranta dok je služio u Bavarskoj.

Slučaj su dalje predali poljskim kolegama pošto je poslije te afere sveštenik prebačen natrag u domovinu.

Ove sedmice, uz to suđenje, poljsko tužilaštvo optužilo ga je i za napastvovanje dvojice poljskih dečaka, 2002. i 2003. godine. Obojica su sada odrasli, a policiji su podneli prijavu kada su se u medijima pojavile vijesti o suđenju njihovom parohu za pedofiliju u Njemačkoj.
XS
SM
MD
LG