Dostupni linkovi

Simens proizveo najveće lopatice za turbine na vetar



Kompanija Siemens proizvela je najduže lopatice rotora na svetu za turbine na vetar, dužine 75 metara, ali čija je težina za 20 odsto manja od težine konvencionalno proizvedenih lopatica, saopštio je danas Simens.

Kako su istakli u Simensu, zahvaljujući tome, kućišta, tornjevi i temelji takođe mogu da budu lakši, što smanjuje troškove za izgradnju vetrenjača.

Od ove jeseni, lopatice rotora B75, koje su jednake rasponu krila aviona Evrbas (Airbus) A380, biće ugrađivane u prototip priobalnog sistema na energiju vetra od šest megavata, u test-stanici u Osterildu, u Danskoj, navodi se u saopštenju.

Dok se kreće, svaki rotor pokriva 18.600 kvadratnih metara, odnosno površinu veliku kao dva i po fudbalska igrališta.

Vrhovi lopatica kreću se brzinom i do 80 metara u sekundi ili 290 kilometara na sat.

Ovaj ogromni rotor napravljen je zahvaljujući specijalnim tehnologijama koje omogućuju Siemens-u da izrađuje izuzetno snažne, a ipak lake strukture.

Za proizvodnju lopatice rotora B75, Siemens koristi patentirani proces integralne lopatice (Integral Blade) u kojem se cela lopatica izliva u jednom komadu, a izrađena je od epoksidne smole ojačane staklenim vlaknima i balsa drveta. Zbog toga lopatica nema ni šavove ni lepljene spojeve.

Džinovski rotor, koji ima 154 metra, mora da podnese ogromne mase vazduha, jer trpi udare energije od 200 tona vazduha u sekundi kada vetar duva brzinom od 10 metara u sekundi.

Elektrane na vetar predstavljaju deo ekološkog portfolija Siemensa, kojim je ova kompanija ostvarila oko 30 milijardi evra prihoda od prodaje u poslovnoj 2011. godini.
XS
SM
MD
LG