Dostupni linkovi

V. Britanija: Nužna reforma libora



Međubankarska kamata libor više nije upotrebljiva u sadašnjem obliku i mora biti promenjena ili zamenjena, saopštilo je danas britansko regulatorno telo koje pokušava da obnovi svoj kredibilitet.

Inicijalna revizija načina na koji se određuje libor, koju je pokrenula Administracija za finansijske usluge (FSA), prvi je konkretan korak u reformi libora, posle otkrivanja skandaloznog manipulisanja ovom kamatom u direktnim kontaktima među najvećim svetskim bankama.

Upravni direktor FSA Martin Vitli je kazao da se preispituje i budućnost ostalih bankarskih repera koji utiču na formiranje cena različite robe, od nafte i zlata do akcija na berzama.

Libor (londonska međubankarska kamatna stopa) direktno utiče na troškove korištenja kreditnih kartica i cene kompleksnih bankarskih proizvoda.

Vitli je naredio sprovođenje reformi nakon što je britanska banka "Barklis" kažnjena sa više od 450 miliona dolara zbog manipulisanja visinom libora. Sa kaznom je suočena i Kraljevska banka Škotske.

Vitli je predložio da u nekim slučajevima treba koristiti alternative liboru i da izračunavanje kamata treba da se radi drugačije nego do sada.

Formiranje repera bilo bi zasnovano manje na procenama, a više na konkretnim trendovima, rekao je Vitli. U određivanje visine libora mogao bi da bude uključen veći broj banaka, koje bi svojim podacima doprinele preciznijem izračunavanju međubankarske kamatne stope.

Do sada je članstvo u panelu za određivanje libora bilo rezervisano za malu grupu banaka, koje svakodnevno objavljuju svoje procene o kamatama pod kojima su spremne da pozajme različite valute na različite vremenske periode.

Vitli je rekao Rojtersu da je nemobuće izvršiti momentalnu zamenu libora zato što je preveliki broj ugovora vezan za ovu kamatnu stopu, a možda ga nije ni moguće u potpunosti zameniti zato što alternative nisu savršene.
XS
SM
MD
LG